Breathe. Focus. Smile.

9 juli 2019

Terraforming Mars

Terraforming Mars is een bordspel en speelt zich af in het jaar 2400. De mensheid probeert de planeet Mars om te vormen tot een leefbaar gebied voor de mensen. Grote organisaties worden gesponsord door de overheid voor hun projecten om de temperatuur te verhogen, het zuurstofgehalte te doen toenemen en te zorgen voor meer water. 

Het is één van mijn meest favoriete bordspellen ooit. Het heeft een zalige engine en duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Je kan op verschillende fronten punten verzamelen voor de eindtelling en je kan op creatieve manieren spelen om je onderneming te doen groeien en het verschil te maken.

Het is een goeie combinatie tussen de juiste kaarten kiezen en de goeie tiles afleggen op het bord op de juiste plaats op het juiste moment. Ieder spel is ook anders Er zijn dus uren speelplezier gegarandeerd, zeker met de uitbreidingen die op zijn beurt weer nieuwe uitdagingen en mogelijkheden met zich meebrengen.

Het basisspel

In het spel Terraforming Mars bezitten de spelers elk een grote organisatie. Ze worden beloond op de parameters temperatuur, zuurstofgehalte en water. Hiernaast kunnen ze ook vooruitgang boeken in de infrastructuur in het zonnestelsel of andere lovenswaardige dingen doen om overwinningspunten te scoren.

Op het moment dat Mars bewoonbaar geworden is voor mensen, wordt gekeken naar wie de grootste bijdrage geleverd heeft aan de omzetting. De overwinningspunten die op andere manieren behaald werden, worden bij deze waardering opgeteld. Wie in totaal de meeste punten heeft, wint het spel Terraforming Mars.

Uitbreiding: Hellas & Elysium

De eerste expansie voor Terraforming Mars, bestaat uit een tweezijdig spelbord met twee nieuwe regio’s op Mars.

– Elysium neemt de spelers mee naar het zuidelijk deel van de evenaar met vlaktes voor oceanen in het noorden en een droge, mineraalrijke vlakte in het zuiden. Leg bijvoorbeeld een tegel op Olympus Mons, de hoogste piek in het zonnestelsel om drie gratis kaarten te krijgen.

– Hellas, het wilde zuiden, brengt ons naar de zuidpool van Mars met een enorme krater dat erom smeekt om een supermeer te worden. Bouwen rond het poolgebied geeft je extra bonussen in de vorm van hitteproductie en misschien zelfs water.

Voor elk van deze nieuwe kaarten kan je nieuwe milestones en awards verdienen relevant voor elke kaart. Leg bijvoorbeeld drie tegels op de zuidpool en claim de titel Polar Explorer.

Uitbreiding: Turmoil

Het is een tijd van onrust voor de menselijke beschaving op Mars. Verschillende ideologieën en agenda’s strijden om de politieke macht, terwijl vreselijke stofstormen en andere rampen een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van de Martiaanse samenlevingen.

Stuur jouw eigen afgevaardigden om de Terraforming commissie te beïnvloeden en bereid je jouw bedrijf voor op de gebeurtenissen die op de loer liggen. Tracht alle aankomende uitdagingen het hoofd te bieden!

Uitbreiding: Prelude

Met deze expansie kan je kiezen tussen nieuwe Prelude-kaarten die een jumpstart kunnen geven aan je terraforming proces of je onderneming. Er zijn ook vijf nieuwe ondernemingen en zeven nieuwe projectkaarten die passen bij de vroege stages van het spel.

Uitbreiding: Venus next

In deze expansie zitten vijftig nieuwe projectkaarten en vijf nieuwe ondernemingen. Er zitten bijvoorbeeld kaarten in de de spelers vliegende steden kan laten bouwen. Er is een nieuwe parameter toegevoegd om eindpunten mee te kunnen scoren in de vorm van hoe bewoonbaar je Venus kan maken. Met deze nieuwe kaarten kan je het spel nog gevarieerder spelen (en winnen).

Uitbreiding: Colonies

Deze expansie brengt je naar de uiterste vertes van het zonnestelsel. Je krijgt extra kolonie fiches om handel te drijven en een imperium uit te bouwen. Er zitten ook nieuwe projectkaarten en ondernemingen bij. Voeg dus weer een nieuwe dimensie toe aan het spel.

Leer het spel spelen

Uitleg van het spel door Nox’ Spellenzolder.

Koop het spel online op Lotana.

Dit artikel staat gearchiveerd in de rubriek Sport en spelKernwoorden: