Breathe. Focus. Smile.

17 december 2019

The History of Byzantium podcast

Deze podcast gaat verder waar The History of Rome is gestopt. Hier wordt het verhaal verteld van het Oost-Romeinse of Byzantijnse keizerrijk vanaf de val van het West-Romeinse Rijk in 476 tot de val van Constantinopel in 1453.

De podcast

Historicus Robin Pierson vertelt een overkoepelend verhaal over het overgebleven Romeinse Rijk en schetst een chronologisch overzicht van de keizers die regeerden vanuit Constantinopel in het Oosten en trachtten de oude glorie van het Romeinse Rijk te herstellen.

Doorheen de eeuwen worden de successen en de nederlagen in kaart gebracht van de Byzantijnen en wordt er veel aandacht geschonken aan de vele beschavingen waarmee ze in aanraking kwamen.

Wat me bijgebleven is van deze podcast zijn de ‘end of the century’ afleveringen waarbij er telkens een stand van zaken gemaakt wordt van het rijk en zijn omliggende bondgenoten en vijanden.

Zeer entertainend ook was de ‘House of war’ aflevering waar je in de huis kruipt van een Byzantijnse soldaat en wat hij allemaal meemaakt doorheen een dag.

Kortom, een aanrader om de algemene geschiedenis (weliswaar door de bril van de Romeinen) van de vroege middeleeuwen achter de kiezen te krijgen. Door deze podcast ben ik links en rechts nieuwe zaken gaan beginnen opzoeken. Het is een handig overzicht om terug naar te kunnen keren.

Dit artikel staat gearchiveerd in de rubriek Geschiedenis, MiddeleeuwenKernwoorden: