Breathe. Focus. Smile.

2 oktober 2018

4000 jaar wereldgeschiedenis

Histomap

Klik op de afbeelding voor de volledige grootte

Wat we nu vanzelfsprekend vinden door het internet en computers, was in 1931 een huzarenstukje. Deze infografiek is gemaakt door John B. Sparks. Hij probeert om zo goed mogelijk het verloop van globale machtsverhoudingen weer te geven tot 2000 v.Chr in eenzelfde tijdslijn. Het was een baanbrekend werk toen het eerst gepubliceerd werd (door Rand McNally) in de vorm een poster van anderhalve meter hoog.

Voor veel geschiedenisfans is dit nog steeds een zeer nuttig werk om te gebruiken tijdens onderzoek. Je blijft steeds het grotere plaatje zien in één oogopslag.

Milde kritiek

Alhoewel er geen schaal is om aan te duiden hoeveel aandeel een wereldrijk heeft in de totale balans, krijg je toch een mooi beeld van de relatieve verhoudingen tussen de mogendheden. Bijvoorbeeld op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk zie je nog steeds wat er daarnaast gebeurt op wereldschaal tijdens dezelfde tijdsperiode.

Moderne historici zijn altijd kritisch als er een schatting gemaakt wordt tussen invloed en macht omdat er niet echt harde data bestaat om dit te meten. Dus blijft het moeilijk om conclusies te trekken.

Misschien de grootste kritiek is dat er vooral gefocust wordt op Westerse invloed. Dit is zichtbaar in het geringe aandeel dat China krijgt. Ook worden hier en daar termen gebruikt voor volkeren die niet meer hedendaags zijn.

Maar afgezien van deze kleine notities, blijft dit een grondleggend werk voor latere visualisaties en infografieken die mensen de wereld rondom zich beter doen verstaan.

Dit artikel staat gearchiveerd in de rubriek GeschiedenisKernwoorden: