Deze podcast en het bijhorende boek zijn een ideale manier om te starten als je meer inzicht wil krijgen in de geschiedenis van het Romeinse Rijk als koninkrijk, republiek en de keizers van het Westen.

De podcast
The History of Rome is een podcast van historicus Mike Duncan en heeft betrekking op de periode vanaf de oorsprong van het Romeinse Koninkrijk in 753 v.Chr. tot aan de val van het West-Romeinse Rijk in 476, met de nadruk op de meest geaccepteerde keten van gebeurtenissen op basis van historische consensus.
De podcast tracht een neutrale positie te houden waarin alle kanten zo gelijk mogelijk aan bod komen. Mike Duncan gaat tot het uiterste om het niveau van de nauwkeurigheid van de gebruikte bronnen en objectieve redenen voor het waarderen van de ene bron boven een andere uit te leggen.
Tijdens de honderdste aflevering, hield Duncan een vraag-en-antwoordsessie, waarin hij vragen van luisteraars beantwoordde. Hierin gaf hij een lijstje van zijn vijf beste en slechtste keizers:
Vijf beste keizers
- Augustus (om “voor de hand liggende redenen”)
- Diocletianus (om “het bijna in zijn eentje doen herleven en verjongen van een gebroken rijk”)
- Trajanus (om “het stabiliseren van het Rijk, zijn goedmoedige wijsheid en zijn militaire vaardigheid”)
- Constantijn de Grote (om “zijn blijvende impact en het stichten van Constantinopel”)
- Hadrianus (voor “zijn obsessie met het cementeren van het Romeinse Rijk als een permanente instelling geleid door pragmatisme in plaats van romantische noties van glorie”)
- Hij gaf ook eervolle vermelding aan Marcus Aurelius op de zesde plaats, Vespasianus op nummer 7 en Claudius die tiende zou zijn. Bovendien, “Aurelianus is pretty awesome” en Theodosius “verdient het om op de lijst te staan”
Vijf slechtste keizers
Niet met inbegrip van keizers wiens regering wordt gemeten in dagen of maanden.
- Commodus ( “omdat hij een gevaarlijk krankzinnig onvolwassen hedonist was”)
- Caligula (om dezelfde reden)
- Caracalla ( “omdat hij een bloeddorstige tiran was”)
- Nero ( “omdat hij een onvolwassen hedonist was die zich meer bezig hield met persoonlijke prestaties dan met bestuur”)
- Elagabalus ( “omdat hij zo’n zonderling was en dat niemand wist wat te doen met hem, totdat ze uiteindelijk besloten dat het het beste was om hem te doden”)
Mike Duncan gelooft dat een van de grootste redenen voor het falen van deze keizers was die “te veel macht op een te jonge leeftijd”.

Het boek
Op basis van zijn opzoekingswerk voor de podcast heeft Mike Duncan een boek gemaakt: The Storm Before the Storm”. Hierin weeft hij het verhaal van zijn individuele podcasts aaneen tot een coherent geheel dat inzicht geeft in de politieke, economische en sociale structuur van de Romeinse Republiek.